Strona 2 z 14 • 1, 2, 3 ... 8 ... 14
First topic message reminder :
Zgrzyty, niedopowiedzenia i skróty myślowe... jak nie pogubić się w natłoku informacji przekazywanych takim hurtem? Czasami się nie da. Temat powstał ku chwale zasady, że kto pyta, nie błądzi. Jeżeli coś nie jest jasne bądź nurtuje cię informacja, o której nigdzie nie wspomniano - zapytaj. Lepszego miejsca niż to nie znajdziesz.
Pytania
Zgrzyty, niedopowiedzenia i skróty myślowe... jak nie pogubić się w natłoku informacji przekazywanych takim hurtem? Czasami się nie da. Temat powstał ku chwale zasady, że kto pyta, nie błądzi. Jeżeli coś nie jest jasne bądź nurtuje cię informacja, o której nigdzie nie wspomniano - zapytaj. Lepszego miejsca niż to nie znajdziesz.
Razaro napisał:Mam pytanie o yūrei
Ile wynosi limit postowy używania mocy w świecie ludzi na poziomie 0? W temacie jest podany wyłącznie ten w świecie duchów i wszystkie ponad poziomem 0.
Uzupełniłam to w keiyaku suru. 2 posty użytku na 7 przerwy.
Cayenne napisał:A ja mam drobne pytanie co do lokacji. Czy można stać się właścicielem powstałego już klubu, baru czy innej lokacji stworzonej na forum? Czy raczej w domyśle od zawsze na zawsze zajmować się nim będą postacie NPC? Kolejnym pytaniem jest, że jeżeli tak można/nie, nie można, to czy jest możliwość uzyskania własnej lokacji z takim miejscem?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Jest jak najbardziej opcja, żeby przejąć jakieś miejsce bądź stworzyć własne, którego jest się właścicielem. W razie czego pisz do nas na konto Haraedo. Obgada się wszystko i wcieli w plan!
Hasegawa Jirō ubóstwia ten post.
A więc spieszę z kolejnym pytaniem. Czy jest możliwość, aby yūrei doprowadził człowieka do śmierci, z którym nawiązał kontrakt? Nie mówię, że koniecznie celowo, a kiedy wspólnie z tym człowiekiem dążyli do zrealizowania ustalonego celu i na skutek różnych okoliczności (np. nadużycia siły) doszło do wypadku, w którym to yūrei przyczynił się do śmierci swojego kontrahenta. Istnieje taka możliwość czy raczej od momentu związania kontraktu, człowiek nie może zostać zabitym przez swojego yūrei?
Czas i na moje pytanie. Będzie ono krótkie lecz bardzo ważne.
Jak wygląda rekrutacja do gangu Shingetsu? Jest to na zasadzie się wykazania, czy jest to bardziej indywidualna kwestia (przypuśćmy dla kapitanów dywizji)? Pytam, bo nie mam pewności, czy było opisane albo gdzieś mi się podczas czytania zapodziało i takie tam.
Jak wygląda rekrutacja do gangu Shingetsu? Jest to na zasadzie się wykazania, czy jest to bardziej indywidualna kwestia (przypuśćmy dla kapitanów dywizji)? Pytam, bo nie mam pewności, czy było opisane albo gdzieś mi się podczas czytania zapodziało i takie tam.
Cayenne napisał:A więc spieszę z kolejnym pytaniem. Czy jest możliwość, aby yūrei doprowadził człowieka do śmierci, z którym nawiązał kontrakt? Nie mówię, że koniecznie celowo, a kiedy wspólnie z tym człowiekiem dążyli do zrealizowania ustalonego celu i na skutek różnych okoliczności (np. nadużycia siły) doszło do wypadku, w którym to yūrei przyczynił się do śmierci swojego kontrahenta. Istnieje taka możliwość czy raczej od momentu związania kontraktu, człowiek nie może zostać zabitym przez swojego yūrei?
Jest taka opcja. Większość ludzi ma władzę nad swoim yurei, ale zdarzają się wyjątki, w których to yurei okazuje się silniejszą stroną kontraktu - może zdecydować się wtedy na zabicie kontrahenta (bądź nawet siebie), aby zerwać keiyaku suru i uszkodzić człowieka. Ale to rzadkie przypadki, zwykle doprowadzone do ostateczności. Warto jednak wspomnieć, że jeśli yurei z jakichś powodów nie chce już kontraktu, to zabicie człowieka jest tak długo możliwe, jak długo człowiek jest czujny (a patrząc pod kątem mechaniki: tak długo, jak długo ma wyższy poziom silnej woli od ducha). Łatwo go zatem zamordować np. podczas snu, upojenia alkoholowego czy po walce, w której straci przytomność.
Ale przypadkowa śmierć to już częstszy scenariusz, choć yurei dokładają wszelkich starań, aby ich człowiek żył jak najdłużej. Więcej o konsekwencjach zerwania keiyaku suru w temacie.
Kawai Akane napisał:Jak wygląda rekrutacja do gangu Shingetsu? Jest to na zasadzie się wykazania, czy jest to bardziej indywidualna kwestia (przypuśćmy dla kapitanów dywizji)? Pytam, bo nie mam pewności, czy było opisane albo gdzieś mi się podczas czytania zapodziało i takie tam.
Na chwilę obecną zakładamy, że postać musi się wykazać, a następnie zostać zaakceptowana przez aktualnego sōchō Shingetsu - czyli lidera. Kapitanowie dywizji mają jednak na to szczególny wpływ; za ich poleceniem większość kandydatów po prostu przechodzi.
Jeszcze ja!
1. Czy yurei, który za życia się nie interesował niczym nadnaturalnym, wie, że musi zawiązać kontrakt z człowiekiem? Czy jest zdany na łaskę zdobycia tej informacji błąkając się jako duch?
2. Czy purchlęta z Nanashi też chodzą do szkoły czy miasto ma wywalone na ich edukację?
1. Czy yurei, który za życia się nie interesował niczym nadnaturalnym, wie, że musi zawiązać kontrakt z człowiekiem? Czy jest zdany na łaskę zdobycia tej informacji błąkając się jako duch?
2. Czy purchlęta z Nanashi też chodzą do szkoły czy miasto ma wywalone na ich edukację?
Razaro napisał:Jeszcze ja!
1. To bardziej intuicyjna wiedza niż faktyczna, ale tak. Yurei w jakiś nienaturalny sposób rozumie, że tylko człowiek jest w stanie stać się jego podłożem pod realizację celu; trochę jak oczywista akcja-reakcja, gdy jest ci zimno, więc lgniesz do ciepła. Jeżeli jednak postać nie interesowała się żadnymi nadnaturalnymi sprawami to nie zna też dokładnego sposobu na zawiązanie kontraktu. Metodą prób i błędów może dotrzeć do tego, że ma opcję zapanowania nad ludzkim umysłem podczas snu człowieka. Rytuał związany z krwią (zapisywaniem imion) na pewno był umieszczany na różnych portalach paranormalnych czy przekazywany jako szkolne legendy (w co wierzono mniej lub bardziej) - i to może być jeden z powodów, dla których yurei i potencjalny kontrahent spróbują praktyki. Sam kontrakt między duchem a człowiekiem nie jest jakimś tajemnym tabu. To tak jak mówi się o zawiązywaniu paktu z demonem. Wiesz, że potrzebne są jakieś świece, duperele z kości i krąg ze znakami, ale większość jedynie orientuje się jak to "mniej więcej" wygląda; aby odprawić całość, musieliby zagrzebać się w informacjach, odcedzając te zmyślone od prawdziwych.
Jednocześnie dużo mediów i innych yurei wie, jak powinien przebiegać proces zawiązywania keiyaku suru - i nierzadko dzielą się tą wiedzą. To tak, jakbyś spotkał w obcym mieście kogoś, kto wskaże ci kierunek. Kwestia natrafienia na osobę odpowiedni życzliwą.
2. Mogą chodzić do szkoły państwowej, choć rzadko się to zdarza. Takie dzieciaki są zwykle szykanowane w klasach, a znaczna część personelu na to nie zareaguje. Wycofują się więc z publicznych placówek.
Hasegawa Jirō ubóstwia ten post.
Mam pytanie odnośnie umiejętności, a mianowicie talent artystyczny.
W opisie jest fragment "Postać posiadająca talent artystyczny specjalizuje się w jednej z dziedzin sztuki. Do wyboru: sztuka plastyczna, muzyka (gra na instrumentach lub śpiew), taniec, [...]" - czy wykupując umiejętność muzyki oddzielnie wybieram grę na instrumencie albo śpiew (jeśli chcę oba), czy jest to swego rodzaju pakiet, gdzie nie muszę umiejętności wykupić dwukrotnie?
W opisie jest fragment "Postać posiadająca talent artystyczny specjalizuje się w jednej z dziedzin sztuki. Do wyboru: sztuka plastyczna, muzyka (gra na instrumentach lub śpiew), taniec, [...]" - czy wykupując umiejętność muzyki oddzielnie wybieram grę na instrumencie albo śpiew (jeśli chcę oba), czy jest to swego rodzaju pakiet, gdzie nie muszę umiejętności wykupić dwukrotnie?
Saga-Genji Hayate napisał:Mam pytanie odnośnie umiejętności, a mianowicie talent artystyczny.
Myślę, że śpiew i gra na instrumencie to dwie oddzielne umiejętności:
"Postać posiadająca talent artystyczny specjalizuje się w jednej z dziedzin sztuki. Do wyboru: sztuka plastyczna, muzyka (gra na instrumentach lub śpiew), taniec, [...]"
Właśnie nie wiem jak tu zinterpretować "dziedzina sztuki". Czy odnosi się to tylko do muzyka, czy jednak do tego co w nawiasie xD
Tak jak Nobuo napisał, według opisu są to dwie osobne umiejętności. Czyli albo śpiew albo gra na instrumentach c: A jak chcesz oba to musisz wykupić to jako dwie, osobne umiejętności c:
Saga-Genji Hayate ubóstwia ten post.
Strona 2 z 14 • 1, 2, 3 ... 8 ... 14
maj 2038 roku