First topic message reminder :
Zgrzyty, niedopowiedzenia i skróty myślowe... jak nie pogubić się w natłoku informacji przekazywanych takim hurtem? Czasami się nie da. Temat powstał ku chwale zasady, że kto pyta, nie błądzi. Jeżeli coś nie jest jasne bądź nurtuje cię informacja, o której nigdzie nie wspomniano - zapytaj. Lepszego miejsca niż to nie znajdziesz.
Pytania
Zgrzyty, niedopowiedzenia i skróty myślowe... jak nie pogubić się w natłoku informacji przekazywanych takim hurtem? Czasami się nie da. Temat powstał ku chwale zasady, że kto pyta, nie błądzi. Jeżeli coś nie jest jasne bądź nurtuje cię informacja, o której nigdzie nie wspomniano - zapytaj. Lepszego miejsca niż to nie znajdziesz.
Droga administracjo, przybywam z pewną rozterką. Otóż co w sytuacji, w której mamy do czynienia z yurei, które już za życia miało osobowość mnogą? Obie osobowości co prawda istnieją w jednym ciele — ciele hosta — ale mają oddzielny pakiet emocji, myśli i przeżyć. Tym samym, pośmiertnie mogą mieć dwa, diametralnie różne cele. Stąd moje pytanie, czy przy nawiązywaniu kontraktu, wystarczy podanie celu osoby, która aktualnie będzie znajdowała się za sterami ciała, czy muszą być przedstawione oba? Problem w tym, że istniejące w ciele osobowości, nie muszą się ze sobą komunikować, nie muszą nawet wiedzieć o swoim istnieniu, a co za tym idzie; nie będą znały swoich celów. Kontrakt przy podaniu jednego celu zasadniczo będzie nawiązany i z ciałem hosta i z „duszą” jednej osobowości oraz z racji na właśnie dzielenie wspólnego ciała, też z drugą osobowością?
@Mae Haneul
Musieliśmy przedyskutować temat. Pozwolę sobie zacytować:
"(...) trochę siedziałam w rozdwojeniu jaźni i wiem, że zawsze jest jakaś dominująca osobowość. Może zrobić tak, że tylko ona miała cel i tylko ona może zawrzeć kontrakt?"
Zakładamy zatem, że jedna z osobowości - główna - musi być przodująca i to od jej ambicji oraz celów zależy cała konstrukcja yurei (przy okazji tylko z tą "wersją" jest szansa na zawiązanie kontraktu - to jej nazwisko oraz imię musi pojawić się na ciele kontrahenta).
Musieliśmy przedyskutować temat. Pozwolę sobie zacytować:
"(...) trochę siedziałam w rozdwojeniu jaźni i wiem, że zawsze jest jakaś dominująca osobowość. Może zrobić tak, że tylko ona miała cel i tylko ona może zawrzeć kontrakt?"
Zakładamy zatem, że jedna z osobowości - główna - musi być przodująca i to od jej ambicji oraz celów zależy cała konstrukcja yurei (przy okazji tylko z tą "wersją" jest szansa na zawiązanie kontraktu - to jej nazwisko oraz imię musi pojawić się na ciele kontrahenta).
Isayama Shūsei ubóstwia ten post.
Mam pytanie za 110 punktów, a wydaje mi się po przeszperaniu kompendium, że nie jest to nigdzie zawarte, i mam nadzieję, że nie jestem ślepa
Jak wygląda ostatecznie posiadanie zwierząt na forum? Podejrzewam, że w przypadku jakiś domowych podopiecznych, które siedzą głównie w czterech ścianach (jak koty, węże, pajączki) nie ma to aż takiego znaczenia, ale jak to jest z psem, który potencjalnie nie byłby zwyczajnym pupilem, którego czasami wtrąca się w fabule, a psem obronnym, który faktycznie mógłby brać udział w wydarzeniach wraz z postacią?
Wiem, że tresura zwierząt jest możliwa od poziomu średniozaawansowanego w zoologii, zastanawiam się jednak, jak faktycznie potencjalnie wyglądałoby szkolenie (jak się to rozkłada na ilość postów i PF) + czy żeby zakupić psa pod trening, trzeba by już było wydać jakieś punkty PF? Czy może raczej psa można mieć, ale żeby był faktycznie użyteczny w walce/tropieniu podczas fabuły/wydarzenia, to wtedy trzeba mieć już wydane PF bądź wątki szkoleniowe + PF?
Jak wygląda ostatecznie posiadanie zwierząt na forum? Podejrzewam, że w przypadku jakiś domowych podopiecznych, które siedzą głównie w czterech ścianach (jak koty, węże, pajączki) nie ma to aż takiego znaczenia, ale jak to jest z psem, który potencjalnie nie byłby zwyczajnym pupilem, którego czasami wtrąca się w fabule, a psem obronnym, który faktycznie mógłby brać udział w wydarzeniach wraz z postacią?
Wiem, że tresura zwierząt jest możliwa od poziomu średniozaawansowanego w zoologii, zastanawiam się jednak, jak faktycznie potencjalnie wyglądałoby szkolenie (jak się to rozkłada na ilość postów i PF) + czy żeby zakupić psa pod trening, trzeba by już było wydać jakieś punkty PF? Czy może raczej psa można mieć, ale żeby był faktycznie użyteczny w walce/tropieniu podczas fabuły/wydarzenia, to wtedy trzeba mieć już wydane PF bądź wątki szkoleniowe + PF?
Hasegawa Jirō ubóstwia ten post.
Ja z kolei nie mogę znaleźć odpowiedzi, może przegapiłam czy coś, ale...
Czy kontrakt można zawrzeć w dziale snów? Na takiej zasadzie, że postać się obudzi, przygotuje wszystko i od razu przechodzi do dzieła, czy po wątku z yūrei namawiającym do kontraktu trzeba się przenieść na wątek odbywający się już w działach z fabułą?
Czy kontrakt można zawrzeć w dziale snów? Na takiej zasadzie, że postać się obudzi, przygotuje wszystko i od razu przechodzi do dzieła, czy po wątku z yūrei namawiającym do kontraktu trzeba się przenieść na wątek odbywający się już w działach z fabułą?
Miyazaki Żałość Tsukiko napisał:Mam pytanie za 110 punktów, a wydaje mi się po przeszperaniu kompendium, że nie jest to nigdzie zawarte, i mam nadzieję, że nie jestem ślepa
Posiadanie zwierząt jest możliwe bez żadnego przeznaczania na to PF, jednak ich obecność nie może wpływać na przebieg wydarzeń. Przegadamy sprawę na konfie adminów i damy znać czy coś się w tej materii zmieniło. Jeżeli tak: dookreślimy na jakich zasadach miałoby to pracować.
edit: Mamy wstępny plan na rozwiązanie tego. Na dniach pojawi się w tej sprawie ogłoszenie, więc wypatruj go w temacie z komunikatami. <3
Nakashima Yosuke napisał:Ja z kolei nie mogę znaleźć odpowiedzi, może przegapiłam czy coś, ale...
Dwa oddzielne. Wpierw sen, później zawarcie kontraktu.
Hej! Tworzę członka Shingetsu, który został ze zlecenia zamordowany przez swoich współpracowników przeszło trzy miesiące temu. Nikt go oficjalnie nie wyjebał a i fabularnie chcę wrócić do grupy, już w formie pośmiertnej. Pytanie, czy mogę skorzystać z wyjątku na zakup siły fizycznej PF?
Maybe god loves you,
but the devil
takes an interest.
but the devil
takes an interest.
Bakin Ryoma napisał:Hej! Tworzę członka Shingetsu, który został ze zlecenia zamordowany przez swoich współpracowników przeszło trzy miesiące temu. Nikt go oficjalnie nie wyjebał a i fabularnie chcę wrócić do grupy, już w formie pośmiertnej. Pytanie, czy mogę skorzystać z wyjątku na zakup siły fizycznej PF?
Jeżeli w KP wpiszesz przynależność do grupy i zakładamy, że nadal do niej należysz - to tak. W innym wypadku niestety nie.
@Bakin Ryoma
Bakin Ryoma ubóstwia ten post.
Pewnie jest gdzieś na ten temat informacja, ale nie mogę jej znaleźć.
Czy yurei może zawrzeć kontrakt z (wykreowanym przez siebie) NPC? Jeśli tak, to idąc dalej - co z rozwijaniem takiego kontraktu?
Czy yurei może zawrzeć kontrakt z (wykreowanym przez siebie) NPC? Jeśli tak, to idąc dalej - co z rozwijaniem takiego kontraktu?
A ja chciałbym dopytać jak dokładnie działa umiejętność "ROZEZNANIE W ŚRODOWISKU PERSONALNYM". Mianowicie raz na 2 msc rzucam na wybraną przez siebie postać w obrębie znajomych przez Minoru (licząc poziom podstawowy) i w zależności jaki rzut kością mi wyjdzie, mam pisać na konto Haraedo w tej sprawie czy do osoby z postacią, na którą rzucałem? I czy mam rzucać tak samo K100 czy K6? Czy w tym przypadku rzuty nie mają większego znaczenia, a chodzi po prostu oto, aby rzucić?
Fukai Ichigo napisał:Pewnie jest gdzieś na ten temat informacja, ale nie mogę jej znaleźć.
@Fukai Ichigo Nie mamy jeszcze na to systemu. Pojawi się wraz z przebudową tematu o keiyaku suru (podobnie jak opcja dobrowolnego zerwania kontraktu). Dziś wpadnie obecnie przerabiany tekst (ludzie/senkenshe), a zaraz po nim bierzemy się za pakt.
Zarzuciłam jednak tematem na konfie i jeżeli dojdziemy szybciej do konsensusu w tej sprawie to motyw zawarcia keiyaku z NPC wpiszę w temat szybciej. Dam wtedy znać w ogłoszeniach, że jest taka opcja.
Bez tego myślę, że przerobienie tematu potrwa maksymalnie tydzień.
Cay napisał:A ja chciałbym dopytać jak dokładnie działa umiejętność "ROZEZNANIE W ŚRODOWISKU PERSONALNYM". Mianowicie raz na 2 msc rzucam na wybraną przez siebie postać w obrębie znajomych przez Minoru (licząc poziom podstawowy) i w zależności jaki rzut kością mi wyjdzie, mam pisać na konto Haraedo w tej sprawie czy do osoby z postacią, na którą rzucałem? I czy mam rzucać tak samo K100 czy K6? Czy w tym przypadku rzuty nie mają większego znaczenia, a chodzi po prostu oto, aby rzucić?
@Minoru Yoshida
Rzucasz k100, bo to od tego zależy, czy ci wejdzie rzut (próg powodzenia, na podstawowym, masz od 50 w górę, więc k6 nie wchodzi w grę).
Piszesz wtedy do gracza, który prowadzi postać, chyba, że rzut dotyczył jakiegoś NPC - wtedy na konto Haraedo, aby admin udzielił ci informacji (np. w kwestii dowódcy grupy, z którą twoja postać ma kontakt).
Masuda Daizō and Fukai Ichigo szaleją za tym postem.
maj 2038 roku